Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verticale zonnepanelen: voordelen & kosten

Zonnepanelen zijn alomtegenwoordig in het straatbeeld. Vooral dan met een horizontale plaatsing op platte en schuine daken. Maar wist je dat er ook verticale zonnepanelen bestaan die een installateur bevestigt aan gevels? Wat zijn de voordelen en de gemiddelde prijzen van zulke verticaal geplaatste panelen? En wanneer zijn ze een geschikte keuze? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Kosten verticale zonnepanelen
Belangrijke aandachtspunten
Panelen tegen gevel of op het dak?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat zijn verticale zonnepanelen precies?

Verticale zonnepanelen zijn simpelweg zonnepanelen die je verticaal tegen een gevel plaatst. Ze komen vooral voor bij grotere gebouwen. Maar ook als je dak ongeschikt is voor zonnepanelen of als er veel schaduw is, vormt zo’n verticale installatie een mogelijk alternatief. Verticale zonnepanelen hebben een lager rendement, maar leveren wel een gelijkere stroomopwekking op. Zo zijn ze mogelijk ook interessant voor jouw woning of bedrijf!

Wil je meer weten over verticale zonnepanelen en of de plaatsing ervan ook mogelijk is voor jou? Laat je informeren door een erkende installateur. Kom gratis en vrijblijvend in contact met experts.

verticale zonnepanelen

 

Voor- en nadelen van verticale zonnepanelen

Verticale zonnepanelen zijn nog niet gebruikelijk voor particulieren, maar het is zeker wel mogelijk. Zo’n installatie heeft veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. We bespreken ze hieronder.

 

Voordelen van verticale zonnepanelen

  • Gelijkere stroomopwekking: bij zonnepanelen op je dak is er altijd een piekmoment waarop de zonnepanelen het meest opbrengen. Bij verticale panelen heb je een minder hoge piek qua opbrengst in de zomer, maar wel een stabielere opwekking in de winter. De stroomopwekking is dus stabieler het hele jaar door.
  • Presteren goed bij diffuus licht: ook bij minder daglicht presteren verticale zonnepanelen nog goed. Dat is bij zonnepanelen op je dak iets minder het geval. Maar het blijft een feit dat zonnepanelen in het najaar en de winter minder presteren dan in de zomer.
  • Goede besparing: je kan flink besparen op je energiekosten met verticale zonnepanelen. Zijn zonnepanelen op je dak geen optie? Dan is zo’n verticale opstelling tegen je gevel dus wel degelijk het overwegen waard.
  • Meestal goedkoper: de panelen zijn meestal goedkoper dan zonnepanelen op een dak. Hoewel dit afhankelijk is van het type. Zo kosten dunne film zonnepanelen doorgaans minder dan de reguliere monokristallijne panelen.

 

Nadelen van verticale zonnepanelen

  • Nog niet gangbaar: de optie om zonnepanelen verticaal te plaatsen is nog niet erg gebruikelijk. Het kan dan ook lastig zijn om een leverancier en plaatser te vinden.
  • Leveren minder op: de verticale zonnepanelen leveren helaas wel iets minder stroom op dan reguliere panelen op de daken van woningen. Maar alsnog leveren ze dus genoeg op om te besparen op je energierekening.
  • Vaak vergunning nodig: het is niet altijd nodig, maar soms heb je voor verticale zonnepanelen een vergunning nodig. Dit kost tijd en bovendien ook geld. Maar een vakspecialist kan je hier meer informatie over geven.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van verticale zonnepanelen en of het mogelijk is bij jou? Laat je informeren door een erkende installateur actief in je buurt. Kom gratis en vrijblijvend in contact.

 

Kosten verticale zonnepanelen

De prijs voor verticale zonnepanelen is wisselend. Een richtprijs ligt rond de € 450 per paneel (excl.  btw, incl. plaatsing). Maar ook de arbeidskosten en de kosten voor een omvormer moet je meerekenen. Daarnaast is de prijs afhankelijk van het type paneel, het vermogen, de totale oppervlakte, … Enkele richtprijzen voor een volledige installatie:

Aantal zonnepanelenKosten (excl. btw, incl. plaatsing)
13€ 5.850
21€ 9.450
32€ 14.400

LET OP: bovengenoemde prijzen zijn slechts richtprijzen. Als je exact wil weten hoeveel verticale zonnepanelen in jouw situatie gaan kosten, vraag je het best offertes aan. Door meerdere voorstellen te vergelijken, kom je tot de beste prijs. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes.

 

Zonnepanelen verticaal plaatsen: aandachtspunten

De plaatsing van verticale zonnepanelen werkt iets anders dan bij reguliere panelen. Dit omdat ze niet op je dak, maar doorgaans aan je gevel komen. Er zijn dan ook een aantal aandachtspunten waar jij en een expert rekening mee moeten houden:

  • Plaatsing: een optimale plaatsing van zonnepanelen is altijd van belang, ook bij verticale panelen. Het is onder meer belangrijk om zoveel mogelijk schaduw te voorkomen. Een installateur zal jouw situatie grondig analyseren en een uitgekiend legplan opstellen.
  • Vergunning: in sommige gevallen heb je voor verticale zonnepanelen een vergunning nodig. Hoewel dit lang niet altijd het geval is. Wanneer je deze wel moet aanvragen, kan je het best bespreken met een vakspecialist. Die heeft alle informatie rond verticale zonnepanelen voor je op een rij.
  • Montage: de zonnepanelen moeten gemonteerd worden met montagedriehoeken. Hieraan maakt een installateur de panelen vast. Zo’n specialist gaat te werk vanaf een stellage. Daarnaast is de installatie van verticale zonnepanelen hetzelfde als bij panelen op je dak.

TIP: om zeker te zijn van goed functionerende zonnepanelen laat je ze het best installeren door een erkende zonnepanelen installateur. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere experts.

 

verticale zonnepanelen woning

 

Zonnepanelen verticaal tegen de gevel of op het dak?

Is het beter om zonnepanelen verticaal tegen de gevel aan te plaatsen? Of blijft panelen op je dak laten leggen toch de beste optie? We bespreken beide mogelijkheden hieronder.

 

OPTIE 1 = zonnepanelen verticaal tegen de gevel

Zonnepanelen verticaal laten plaatsen is mogelijk een goede optie. Er zijn een aantal situaties waarin dit dan ook zeker het overwegen waard is:

  • Oriëntatie dak niet geschikt: als je dak niet goed georiënteerd is, kan je verticale zonnepanelen overwegen. Wel moet je gevel natuurlijk geschikt zijn voor de montage van die panelen. De bevestiging van de panelen aan je gevel werkt grotendeels hetzelfde als bij je dak.
  • Veel schaduw op je dak: als je dak heel veel last heeft van schaduw brengen zonnepanelen natuurlijk weinig op. Door je panelen aan je gevel te plaatsen, vang je dan mogelijk meer zon. Hierbij kan je ook kiezen aan welke kant van je gevel je de panelen laat plaatsen.

 

OPTIE 2 = zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op je dak plaatsen is nog altijd de meest gangbare optie. Hiervoor zijn dan ook veel voordelen te noemen. De grootste pluspunten zijn:

  • Dak goed benutten: op je dak kan je gemiddeld veel zonnepanelen kwijt, waardoor je meer energie kan opwekken. Bovendien gebruik je je schuine of platte dak verder toch niet. Zo kan je de ruimte dus optimaal benutten.
  • Betere prestaties panelen: zonnepanelen op je dak presteren beter. Bovendien leveren ze meer op tegen een lagere prijs. Hierdoor is de plaatsing van zonnepanelen op je dak vaak dus voordeliger voor je energierekening.
  • Minder zichtbaar: verticale zonnepanelen aan je gevel vallen op en zijn vaak direct zichtbaar. Zonnepanelen op je dak vallen veel minder op. Bovendien kijk je meestal niet direct omhoog bij het zien van een woning.
  • Geen vergunning nodig: voor zonnepanelen op je dak heb je doorgaans geen vergunning nodig, terwijl dit bij verticale panelen vaker wel het geval is. Een expert heeft hierover alle informatie en kan je dan ook goed adviseren.

Op zoek naar erkende installateurs actief in jouw buurt? Die vind je snel en eenvoudig door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs